Spring naar inhoud
Dit plan wordt uitgevoerd

Stemmen

0
0
0
0
0
0

Status

Dit plan wordt uitgevoerd

Natuurlijke bijenkasten/bijenpark ipv plantsoen

Door: Ant
11 april 2021

Omvorming van plantsoen tot natuurlijk bijenpark door zaaien veldbloemen, omrand met inheemse haagplanten en plaatsen bijhotel/boogkorf

We zien elk jaar minder bijen en hommels, welke belangrijk zijn voor bestuiving. Door bepaalde plantsoenen voor te behouden voor bijen en hommels, kunnen andere parken in de buurt zoals het Westbroekpark, met speelweide en Rosarium, duurzamer door mensen en huisdieren bezocht en gebruikt worden. Bloemdragende bomen, struiken en weiden, voorbehouden voor bijen, zijn bovendien aangenaam om naar te kijken voor buurtbewoners en passanten. Een plantsoen dat tot bijenpark kan worden omgebouwd is bijvoorbeeld het plantsoen aan de Wagenaarweg en de Nieuwe Parklaan. 

Hommels nestelen in de grond. Ze zijn gebaat bij aanwezigheid van diverse bloemdragende bomen, struiken en planten die niet te vaak verstoord moeten worden. Een uilenkast helpt; uilen eten muizen. Op het plantsoen aan de Wagenaarweg kan een bloemenweide gecreëerd worden die mogelijk op het einde van de zomer kan worden gemaaid en het hooi kan vb naar de kinderboerderij aan de Neptunusstraat.
De bloemenweide kan omzoomd worden met inheemse planten als egelantiers en wilde ligusters. Vb. ligusters hebben geurende bloemen maar zijn ook wintergroen dus door ze aan zoom van de weide te planten blijft de weide mooi om te zien voor passanten. Ze hoeven ook niet vaak gesnoeid te worden. 

Op het plantsoen aan de Wagenaarweg staan al een aantal struiken maar weinig bloemdragende. Bij het plantsoen aan de Wagenaarweg is trouwens de laatste jaren veel groen verdwenen, recentelijk nog twee bomen en de helft van de beplanting is weggehaald waardoor ook het geluid van de Nieuwe Parklaan veel minder wordt geabsorbeerd. Bijkomende hoge bloemdragende beplanting naast de glasbak zou hier ook bij helpen. De bomen die verdwenen zijn zouden bijvoorbeeld kunnen worden vervangen door lindebomen. Die produceren veel nectar.

Door het omhagen van het plantsoen (met binnen de haag een schepenhekje) zou er ook minder afval terecht komen op het plantsoen. Het plaatsen van een bijkomende afvalbak voor passanten zou hier mogelijk ook helpen.
Argumenten

Argumenten voor

Nog geen argumenten geplaatst

Argumenten tegen

Nog geen argumenten geplaatst

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogteOpnieuw

Annuleren